Solcelleteknologi (PV) omdanner sollys til elektricitet. Solceller har mange fordele i forhold til traditionelle energikilder, herunder deres vedvarende karakter, lave kulstofemissioner og høje effektivitet. Solceller er også relativt nemme at installere og vedligeholde, hvilket gør det til en god mulighed for både kommercielle og private anvendelser.

Solcelleteknologien er baseret på princippet om den fotovoltaiske effekt, som først blev opdaget i 1839 af den franske fysiker Alexandre-Edmond Becquerel. I sin enkleste form består en solcelle af to lag halvledermateriale, som regel silicium. Når sollyset rammer cellen, skaber det et elektrisk felt, som driver en elektrisk strøm.

Solceller er typisk fremstillet af silicium, som er en god leder af elektricitet. Der anvendes dog også andre materialer som cadmiumtellurid (CdTe) og kobber-indium-selenid (CIS) i visse anvendelser. Solceller kan være enten monokrystallinske eller polykrystallinske, afhængigt af fremstillingsprocessen.

Monokrystallinske solceller er fremstillet af et enkelt siliciumkrystal, mens polykrystallinske celler er fremstillet af flere siliciumkrystaller. Monokrystallinske celler er typisk mere effektive end polykrystallinske celler, men de er også dyrere at producere.

Solceller er normalt forbundet med hinanden til at danne solcellemoduler, som derefter kan forbindes for at skabe et solcelleanlæg. Solcelleanlæg kan have en størrelse fra et par watt til flere kilowatt. Udgangen fra et solcelleanlæg er typisk jævnstrøm (DC), men den kan konverteres til vekselstrøm (AC) ved hjælp af en inverter.

Solcelleanlæg har eksisteret i mange år, men de er først blevet økonomisk levedygtige i de seneste årtier. Prisen på solcellepaneler er faldet drastisk i de seneste år, hvilket har gjort dem mere overkommelige for både private og erhvervsmæssige applikationer.

Solcelleteknologi er en ren, vedvarende energikilde, som kan bidrage til at mindske vores afhængighed af fossile brændstoffer. Solcelleanlæg gør det muligt at producere elektricitet uden at udlede drivhusgasser eller andre forurenende stoffer. Se mere her: solenergi.

Comments are closed.